De wereld staat niet stil, u staat niet stil
en dat geldt ook voor Joomla.

spinning worldSinds september 2012 is er een eind gekomen aan de actieve ondersteuning van Joomla 1.5 . Na vijf jaar is er afscheid genomen van dit platform (we hebben u daar overigens uitgebreid over ingelicht). Joomla gaat verder als versie 2.5 en heeft op het moment dat we dit schrijven (december 2012) al release 2.5.8.

Belangrijk

Nu het doek dus definitief gevallen is zullen er dus ook geen officiële veiligheidspatches meer worden uitgebracht. Dat houdt in dat, wanneer er een lek in Joomla 1.5.26 geschoten wordt, ook uw site gehackt zou kunnen worden. Om nog verzekerd te zijn van een veilige situatie is het dus noodzakelijk dat er een upgrade zal moeten worden uitgevoerd die de website naar het volgende platform tilt. Op dit moment is dat versie 2.5.8.

U kunt die upgrade/migratie niet zelf uitvoeren. Dat zullen wij voor u moeten doen.

U heeft een onderhoudscontract

Dat is heel verstandig van u geweest, om daarvoor te kiezen. Wij updaten doorgaans binnen 24 uur van een nieuwe subversie zowel Joomla als alle geïnstalleerde extensies. Maar... dat dekt deze situatie niet. Binnen het onderhoudscontract verzorgen wij de upDATES binnen de hoofdversie, niet de upGRADES

 

Upgrade is iets anders dan update

U kunt dit vergelijken met windows; van windows Vista naar Vista service pack 1 was een update, van Windows Vista naar Windows 7 is een upgrade (voor degenen met een Apple: u krijgt uw gratis updates binnen Snow Leopard of Lion… maar van Lion naar Mountain Lion is een upgrade die u moet aanschaffen).
Update is (most of the time) een kwestie van een paar knopjes indrukken en daarna alles goed controleren.
Migratie/Upgrade is een ingewikkeld proces van het verschuiven van data in de database tabellen, wijzigen van codestrings... en nog véél meer.

j releasecycleHoe vaak gaat dit voorkomen…
moet ik over 2 jaar opnieuw upgraden?

Dat is nu precies wat NIET de bedoeling is. De achterliggende gedachte achter deze grote upgrade is om (met de kennis van nu) een platform te creëren waarmee ook de wijzigingen in de toekomst ondervangen zijn. Omdat de updates elkaar in de toekomst met korte tussenposen van een half jaar zullen opvolgen zal er ook niet meer sprake zijn van upgrade (wat nu dus wel het geval is). Kleinere stapjes dus.
Joomla is sinds versie 2.5.0 "Time-based" ipv "Feature-based". Dat houdt in dat versies elkaar niet langer zullen opvolgen wanneer een feature klaar is maar op een vooraf bepaalde datum. Dat laatste ondervangt dus die upgradeproblematiek.
 

U heeft 3 opties

Optie 1: u besluit om niet te upgraden

Dat is een keuze. U kunt de site zo laten als hij nu is. U "moet" niets. Wanneer uw website bij ons gehost wordt dan zal deze nog tenminste tot januari 2014 kunnen blijven draaien. Uw website zal het dus gewoon blijven doen.
Maar… als Joomla 1.5.26 gehackt wordt en wanneer er geen "patch" door de community voor handen komt… dan zou de deur misschien ook open kunnen op onze server en kunnen kwaadwillenden misschien ook bij uw installatie.
Wij kunnen daar - in dat geval - dan niet veel tegen doen. Ook andere Joomla specialisten niet.
Helaas.
Joomla 1.5.26 is echter een stabiel en veilig systeem. Waarschijnlijker is dat u nog jaren zou kunnen blijven draaien.
Maar er is altijd een risico als u niet migreert en de stap naar een volgende migratie wordt dan nog groter (of zelfs onmogelijk).
En… ook wij kunnen niet in de toekomst kijken.
Wij lichten u voor... en u belsist.

Optie 2: U besluit te upgraden maar wilt het design hetzelfde laten.

Wij migreren uw site naar Joomla 2.5. Wij installeren nieuwe versies van extensies. Wij verhuizen de site naar een server die op PHP 5.3 draait.
Joomla en de database wordt vervangen. Het template passen wij aan Maar het design blijft zoals het is.

Optie 3: U besluit te upgraden en maakt van de gelegenheid gebruik om voor een nieuw design te kiezen.

Wij bouwen een nieuwe site in Joomla 2.5. Een nieuw design, nieuwe functies... aangepast aan de nieuwe tijd, nieuwe mogelijkheden en (!!!!) aangepast aan uw nieuwe wensen, uw inmiddels verworven inzichten en verbeterde werkwijze.
Samen met u nemen wij uw wensen door, passen daar nieuwe functionaliteit op aan en migreren vervolgens de oude content van uw oude website naar het nieuwe design.
Wij verhuizen de site naar een server die op PHP 5.3 draait.
 

Het verschil tussen optie 2 en 3:

Optie 2: U houdt de zelfde auto, met alle butsen en krassen aan de buitenkant maar wel met een nieuwe motor er in. Ook de bedrading is vernieuwd en er staan nieuwe banden onder.
Hij kan weer een paar jaar rijden maar hij ruikt hetzelfde en aan de buitenkant ziet een ander niets van het geld dat u heeft uitgegeven (u ook niet).
Optie 3: U gaat met de verkoper in de showroom in gesprek over een nieuwe auto (mooier, zuiniger, slimmere snufjes). De oude auto gaat naar de sloop. Na een paar weken staat iedereen vol bewondering naar uw auto te kijken.

U moet overigens wel bedenken dat één websitejaar overeen komt met 5 autojaren.

En wat gaat dat kosten?

Dat is voor elke website anders. Met een eenvoudige website waarvoor een template is gebruikt waarvan ook een Joomla 2.5 versie beschikbaar is... en geen formulieren en waarin ook geen extra extensies in zijn geïnstalleerd... daar zijn we ongeveer 8 tot 10 uur mee zoet. Dat zou neerkomen op ongeveer €500,-. Dat lijkt een goedkope oplossing... maar is het niet altijd.
Wanneer er wel extra extensies zijn geïnstalleerd en ook formulieren en (bijvoorbeeld) nieuwsbrieven... dan wordt het lastiger en kunnen we soms 3 tot 5 dagen bezig zijn.
In die gevallen is het wijs te denken aan optie 3. Want als je dan toch bezig bent... en de website is een jaar of 3 (of ouder).

Ronald wordt overigens binnen de Nederlandse Joomla Community als expert op het gebied van migratie gezien.
Hij geeft hier presentaties en demo's over (in het hele land).

De pdf versie van zo'n presentatie van Ronald kunt u hier downloaden.

U kunt deze presentatie ook via Slideshare bekijken.
En hier kun u een video bekijken

 
 

Twitter

OnPole Webdesign

Amateurjager mist konijn, maar schiet zwembad lek http://t.co/sWUq4ysDrB via @FormiDogNL @FormiCatNL @FormiPetNL

OnPole Webdesign

Zoek je een vrijwilligersklusje? Joomla expert/ designer http://t.co/8T5ZTBj7V4 via @HaagsAsiel #joomla #vrijwilligerswerk #honden #katten

OnPole Webdesign

RT @sanderpotjer: At the moment Joomla 3 end of life will not be before end of 2018, can only be extended. Use Joomla 3 now, no migration f…

OnPole Webdesign

Heeft uw website of -shop een SSL certificaat nodig? Laat Google u zakken? http://t.co/Y02zie3WN6 #joomla #webshop #webwinkel #Google

OnPole Webdesign

Weet je wat ook mooi is? De Wezepse Heide! http://t.co/zkHuHoADq7 #wezepseheide #hondenbaan #hond #afvallen #dieet #psychiater

Volg OnPole Webdesign op Twitter

Nieuws Ontvangen?

Een paar maal per jaar versturen we een nieuwsbrief. Niet alleen met nuttige informatie maar ook met kortingsbonnen.
nieuws icon w
Nieuws
nieuwsbrief icon w
Nieuwsbrief

blog icon w
Blog

vacature2 icon w
Vacatures

user icon w
Uw gegevens

contact icon w
Contact

Aanmelden en afmelden